SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser P'tit Berrichon

  • P'tit Berrichon    www.mundoquesos.com P'tit Berrichon www.mundoquesos.com
  • Ser P'tit Berrichon Ser P'tit Berrichon
  • Ser P'tit Berrichon Ser P'tit Berrichon
Wygląd i konsystencja:
Wygląda trochę jak inny ser, Crottin de Chavignol. Jego masa serowa jest miękka. To prawdziwa gratka dla serowych koneserów.Skórka na młodym serze ma niebiesko-białe plamki pleśni,w miarę jak ser dojrzewa ciemnieje i szarzeje, aż staje się ciemna niebieskawo-szara i pomarszczona.Jest sprzedawany w formie małych bębnów 4,5 cm. średnicy 3 cm. wysokości.Waży zaledwie 90g i dojrzewa minimum 2 tygodnie.

Smak i zapach:
Jest lekko słony o wyraźnym smaku koziego mleka.Dojrzały ser ma smak bardziej złożony: ziołowo  orzechowy i bardziej słony.

Pochodzenie:
Ser jest lokalną specjalnością z regionu Berry we Francji.

Podawanie:
młody ser nadaje się do sałatek i na tosty,dojrzały można trzeć.

Proponowane wino:
białe Sancerre

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis