SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ovella Roja Mallorquina (Son Jover)

  • Ovella Roja Mallorquina (Son Jover)   Ovella Roja Mallorquina (Son Jover)
Wygląd i konsystencja:
rzemieślniczy ser z surowego mleka owiec. Dojrzewa od 3 do 4 miesięcy w wilgotnym środowisku, które sprzyja tworzeniu się pleśni na naturalnej skórce.Wnętrze w kolorze kości słoniowej.Zawartość tłuszczu: 45%
Jest sprzedawany w postaci prostopadłościanu o zaokrąglonych rogach.
Ten ser można znaleźć na farmie w małych sklepach Ecoilla i Spółdzielczości de Mallorca i Santa Catalina. Poza wyspą  trudno go kupić.

Smak i zapach:
zapach intensywny i aromatyczny, smak o średniej intensywności, ale zaskakująco naturalny i doskonały smak w ustach, zwłaszcza dobrze wyważona ilość soli.

Podawanie:
może być podawane na deskę serów wraz ze świeżymi owocami.

Wino:
Ribas de Cabrera Sió
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis