SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ossau Iraty

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Ossau Iraty Ser Ossau Iraty
  • Ser Ossau Iraty Ser Ossau Iraty
  • Ser Ossau Iraty źródło: www.pychotka.pl Ser Ossau Iraty źródło: www.pychotka.pl
  • Ser Ossau Iraty Ser Ossau Iraty
  • Ser Ossau Iraty Ser Ossau Iraty
Pochodzenie:
Ser Ossau Iraty jest symbolem Kraju Basków wytwarza się go w Pirenejach. Ossau-Iraty zrzesza dwa regiony we Francji w Pirenejach: Ossau iw dolinie Bearn i Iraty i w lasach Pays Basque.

Wygląd i konsystencja:

Ser - typ farmerski, półtwardy, wytwarzany w szałasach górskich. Wyróżnia się trzy główne rodzaje: mały, średni, duży. Długi okres dojrzewania sprawia, że są twarde. Ossau-Iraty jest pełen aromatów. Dojrzewanie trwa co najmniej 90 dni, a w przypadku małych serów 60 dni. W piwnicy musi panować temperatura poniżej 12°C. Przez około 3 tygodnie, sery te są codziennie ręcznie odwracane. Według certyfikatu AOC przyznanego w 1980 roku sery te mogą być produkowane z mleka owiec Manech oraz Basc-Béarnaiser. Okryty cienką pomarańczową lub szarą skórką, środek ma biały, kremowy. Może mieć małe dziurki.

Smak i zapach:

Pikantny smak sera Ossau Iraty podkreśla orzechowy, ziołowy aromat. W miarę dojrzewania staje się coraz bardziej wyrazisty.

Podawanie:

Przed podaniem należy ser przekroić, aby mógł 'oddychać'.

Proponowane wina:
Czerwone: Côtes-de-St-Mont (Tannat, Cab.-Sauvignon grapes).
Białe: Irouléguy (Manseng, Courbu grapes), Sauvignon Blanc, Madiran czy Merlot.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis