SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Oregon Blue Vein

  • Ser Oregon Blue Vein Ser Oregon Blue Vein
  • Ser Oregon Blue Vein Ser Oregon Blue Vein
  • Ser Oregon Blue Vein Ser Oregon Blue Vein
Pochodzenie:
Oregon Blue Vein jest największym serem typu Blue w Ameryce, rywalem wszystkich Blue z innych części świata. Twórcą tego sera jest Tom Vella. Dojrzewa minimum 90 dni w jaskini. (Rogue Tom Vella, podczas podróży do Włoch pobrał próbki nalotu ze ścian jaskini, które potem wykorzystywał do stworzenia sera o odpowiedniej pleśni).

Komponenty i wytwarzanie:

Ser wytwarzany jest z surowego mleka krowiego ras Brown Swiss Krowa i Holstein.

Wygląd i konsystencja:
Skórka rozwija się naturalnie w procesie starzenia sera opodczas 90-dniowego dojrzewania w jaskini.Ser jest wzorowany na serze Roquefort. Jest to ser półmiękki o gładkiej konsystencji.Niebiesko-zielone żyły rozmieszczone są w różnych miejscach sera.

Smak i zapach:
Jest doskonale wyważony. Ma łagodny delikatny zapach.Słony, słodki, pikantny, kremowy, kruchy, wszystko co dobre z Blue jest w tym serze. Pod koniec okresu dojrzewania, ser osiąga swój niepowtarzalny kolor i smak.

Podawanie:
Podawany w towarzystwie fig, gruszki, winogron ze świeżym szpinakiem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis