SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ombra

  • Ser Ombra Ser Ombra
  • Ser Ombra Ser Ombra
  • Ser Ombra Ser Ombra
  • Ser Ombra Ser Ombra
Wygląd i konsystencja:
Ser Ombra ma kształt średniej wielkości koła. Dojrzewa od 4 do 5 miesięcy, czasami więcej. Jest typem bryndzy. Często posiada w swej masie widoczne kryształki białka, podobnie jak w serze Parmigiano Reggiano.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Ombra jest wytwarzany z mleka owczego w regionie Katalonii. Konsystencja sera jest miękka, lecz zwarta, z nielicznymi dziurkami. Ser pleśniowy posiada pomarańczową skórę z lekkim nalotem białej pleśni.

Smak i zapach:
Zrównoważony ostry smak ze wspaniałym, trawiastym, lekkim posmakiem karmelu.

Podawanie:
Idealnie pasuje do tego sera czerwone wino lub gin.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis