SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Olivet au Foin

  • Ser Olivet au Foin Ser Olivet au Foin
  • Ser Olivet au Foin Ser Olivet au Foin
  • Ser Olivet au Foin Ser Olivet au Foin
  • Ser Olivet au Foin Ser Olivet au Foin
  • Ser Olivet au Foin Ser Olivet au Foin
  • Ser Olivet au Foin Ser Olivet au Foin
  • Ser Olivet au Foin Ser Olivet au Foin
Wygląd i konsystencja:
Francuski, miękki, jasno-żółty ser z białą pleśnią o okrągłym kształcie wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Koło sera ma średnicę 10 cm, a jego wysokość sięga 2 cm. Waży zaledwie 250 g. Skórkę ma miękką i suchą, udekorowaną drobnymi źdźbłami siana.

Smak i zapach:

Ser jest bardzo podobny do sera Camembert, a istnieje również jego wersja pokryta kruszonym pieprzem. Ser dojrzewa do trzech miesięcy i jest lekko słony, a zawartość tłuszczu wynosi 40- 45 procent.

Pochodzenie:

Wytwarzany w stanie Orleans.

Polecane wina:

Czerwone wino Sancerre.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis