SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Olivet Cendre

  • Ser Olivet Cendre Ser Olivet Cendre
  • źródło www.guide-fromages.com.jpg źródło www.guide-fromages.com. jpg
Wygląd i konsystencja:

Jest to miękki, biały ser o okrągłym kształcie z naturalną skórką w kolorze szarości popiołu. Jest bardzo podobny do sera Olivet au Foin, chociaż pielęgnuje się go przez trzy miesiące w popiele spalonej winorośli, a na początku przez miesiąc w popiele z wegla. Dzięki temu właśnie ser zyskuje całkiem ostry zapach. Dojrzewa bardzo powoli.

Komponenty i wytwarzanie:

Najlepszym okresem do produkcji tego sera jest maj i czerwiec, bo mleko ma wtedy najlepszy smak i aromat. Zawartość tłuszczu w produkcie waha się między 40 a 45 procent.

Smak i zapach:

Ser ma delikatny smak i ziemisty aromat.

Pochodzenie
:
Ser zawdzięcza swoją nazwę Górze Oliwnej nad Loarą miasteczku, w którym jest wytwarzany.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis