SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Oka

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Oka Ser Oka
  • Ser Oka Ser Oka
Wygląd i konsystencja:

Ser produkowany jest w miejscowości Quebec. Istnieją cztery rodzaje tego sera. Ma on kremowy miąższ, jednorodną strukturę oraz jasno-pomarańczową skórkę. Dojrzewa 5 miesięcy. Zawartośc tłuszczu 28%. Wilgotnosc 45%.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest produkowany z pasteryzowanego lub surowego mleka krowiego, proces dojrzewania trwa 2 miesiące, podczas którego ser przemywany jest słoną wodą, przebiega w chłodnych pomieszczeniach.

Smak i zapach:


Smak zależy od rodzaju sera jednak można wyczuć delikatny owocowo-orzechowy posmak, który staje się silniejszy w miarę dojrzewania sera. Łagodny i zarazem pikantny.

Podawanie:

Pasuje jako dodatek do makaronu, zup, fondue czy sałatek. Również do świeżych owoców, do tarty, w quichach i omletach, do jajecznicy, mięs i warzyw. Stosowany w potrawach serwowanych au gratin jak również do zagęszczania sosów. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Pochodzenie:

Oka to nazwa małej wioski w Quebecu położonej na południowy zachód od Montrealu. Ser Oka jest wytwarzany według starej receptury przywiezionej z Bretanii w XIX w przez benedyktyńskiego mnicha.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis