SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Oaxaca

  • Oaxaca Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
  • Ser Oaxaca Ser Oaxaca
Komponenty i wytwarzanie:

Jest to ser typu pasta filata i jest produkowany w różnych kształtach i zakresach wagowych. Ser należy do grupy serów fromage fort wytworzonych z serów mieszanych, świeżych lub dojrzałych, mieszanych z ziołami i przyprawami. Jest serem elastycznym, masę serową najpierw się rozgniata, a następnie formuje w kształt kuli, którą zanurza się w solance na kilka minut. Łagodny, sprężysty, sprzedawany w formie kuli, dysku lub warkocza. Odpowiednik włoskiej mozarelli, zarówno w teksturze jak i w ciągliwości.

Smak i zapach:
Smak łagodny, maślany. Lekko słodki lub pikantny – ten ostatni, posmak zawdzięcza pestkom czereśni. Jego smak i tekstura czynią go atrakcyjnym zwłaszcza dla dzieci.

Pochodzenie:


Nazwa sera pochodzi od nazwy państwa, w którego ser pochodzi (Oaxaca State w Meksyku). Również znany pod nazwą Asadero, Oaxaca to meksykański półmiękki, biały ser typu string, w hiszpańskim stylu.

Podawanie:

Ten rodzaj sera często używany jest do kanapek lub stopiony do innych potraw, w tym do pizzy i nachos. Doskonały do quesadilli, torty i wszystkiego co wymaga ciągnącego, łatwo topiącego się sera.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis