SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Nostrale di Elva

  • Ser Nostrale di Elva Ser Nostrale di Elva
  • Ser Nostrale di Elva Ser Nostrale di Elva
Wygląd i konsystencja:
Skórka Nostrale di Elva objęta jest jasno szarą pleśnią. Tekstura miękka w barwie kości słoniowej zawierająca małe dziurki. Kształt sera Nostrale di Elva przypomina spłaszczony cylinder o średnicy 25-40 cm i wysokości od 6-10 cm. Średnia waga sera to 3 do 7 kg .

Komponenty i wytwarzanie:

Ser wytwarzany w regionie Piemont we wsi Elva. W języku włoskim, "Nostra" znaczy "nasz". Do wytwarzania stosuje się pasteryzowane mleko krowie i płynną podpuszczkę cielęcą. Dojrzewanie trwa od 30 dni do 6 miesięcy.

Smak i zapach:

Aromat sera Nostrale di Elva jest maślany z nutą posmaku siana.

Podawanie:

Jako przekąska lub dodatek do pieczywa, polany miodem.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis