SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Nokkelost

  • Ser Nokkelost Ser Nokkelost
  • Ser Nokkelost Ser Nokkelost
  • Ser Nokkelost Ser Nokkelost
  • Ser Nokkelost Ser Nokkelost
  • Ser Nokkelost Ser Nokkelost
  • Ser Nokkelost Ser Nokkelost
  • Ser Nokkelost Ser Nokkelost
Wygląd i konsystencja:
Nokkelost to mleczarniany, półtwardy ser w kształcie koła lub bloku, którego okres dojrzewania wynosi trzy miesiące. Jest to dość drogi ser, rzadko spotykany. Ser Nokkelost jest mocno przyprawiany nasionami kminku i goździkami, produkowany z częściowo odtłuszczonego mleka, formowany w charakterystyczny kształt, przypominający bochenek chleba.

Pochodzenie:

Ser Nokkelost jest wytworzoną fabrycznie wersją holenderskiego sera Leiden, który produkowany jest od siedemnastego wieku. Nazwa sera oznacza „skrzyżowane klucze”, a ser oznaczony jest nadrukiem właśnie skrzyżowanych kluczy, które są symbolem miasta Leiden.

Wartości odżywcze:

Wilgotność 45%
zawartość tłuszczu 20-30%

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis