SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Nisa

  • Nisa Nisa
  • Ser Nisa Ser Nisa
  • Ser Nisa Ser Nisa
  • Ser Nisa Ser Nisa
Wygląd i konsystencja:
Ser produkowany jest z mleka owiec rasy Merina Blanca z dodatkiem  wegetariańskiej podpuszczki pochodzącej  z ostu kard. Wytwarzany w kształcie dysków,  a następnie  solony kilkakrotnie podczas procesu dojrzewania. Konsystencja sera jest półtwarda z małymi otworami. Ser jest koloru żółtego i ma lekko kwaśny posmak. Dojrzewa 45 dni.

Smak i zapach:
Słodko kremwoy smak z nutą orzechów włoskich.

Pochodzenie:
Ser Nisa jest serem z certyfikatem DOP, półtwardym z niepasteryzowanego mleka owiec Merinoz regionu Alentejo w centrum i na południu Portugalii. Wytwarzany przez 23 mleczarnie.

Proponowane wino:
Podawany do mocnego białego  wina.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis