SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Niolo

  • Niolo Niolo
  • Venaco -biały Niolo Venaco -biały Niolo
Wygląd i konsystencja:
Wiejski, miękki i pokryty naturalną, obmywaną w solance skórką ser pochodzący z Korsyki. Skórka sera posiada silny, owczy zapach. Odmianą Niolo jest ser Venaco ,który swą nazwą wziął od miejsca wytworzenia. Dojrzewa dwa miesiące i waży 400 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Dojrzewa w koszykach , dlatego często widać na skórce odciśnięte sploty. W dojrzałych serach miąższ jest zwarty, maślany o ostrym smaku , silnym zapachu fermentacji i pełnym bukiecie. Świeże sery są natomiast łagodne i mają oleistą konsystencję.Ser ten można marynować w mocnym czerwonym winie, pokrojony wcześniej na kawałki.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis