SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Neufchâtel

  • Ser Neufchâtel Ser Neufchâtel
  • Ser Neufchatel Ser Neufchatel
  • Ser Neufchatel Ser Neufchatel
  • Ser Neufchâtel Ser Neufchâtel
  • Ser Neufchâtel Ser Neufchâtel
  • Ser Neufchâtel Ser Neufchâtel
Wygląd i konsystencja:
Neufchâtel to ser miękki, podpuszczkowy, surowy i nie dojrzewający, w kształcie walców, równoległoboków, krążków oraz serc. Skórka sera jest sucha i aksamitna, a gęstwa serowa jędrna, chociaż giętka. W przeciwieństwie do innych serów o miękkiej białej skórce, Neufchâtel ma ziarnistą strukturę. Niektórzy z miłośników tego sera wolą by ser trzymać w dojrzewalni tak długo, aż skórka wytworzy czerwone zabarwienie i zapach amoniaku. Na tym etapie smak sera jest gorzki, słonawy i cierpki.
Ser ten został nagrodzony w 1986 roku i wytwarza się go 800 ton rocznie.

Komponenty i wytwarzanie:

Neufchâtel wytwarzany jest w różnych kształtach, takie jak czworoboki, cylindry i serca. Dojrzewanie trwa od 8 do 10 tygodnii.

Smak i zapach:

Ma grzybowy smak i aromat. Natomiast w odmianach jest też o smaku czekolady i truskawki.

Pochodzenie:

Ser pochodzi z Neufchâtel, miasta na północy Normandii. Historia mówi, że ser ten był produkowany już w 1035 roku, kiedy to Hugo I z Gournay, miasta w pobliżu Neufchâtel, podarował go opactwu Sigy. Jest to ser, który prawie nie zmienił sie od stuleci.
Od 1977 roku ser ten jest chroniony przepisami AOC przed podróbkami.
Ser o tej nazwie wytwarzany we Francji jest miękki, kremowy z białą skórką. Skórka jest jadalna, gdy ser jest świeży.
Amerykański Neufchâtel, zwany Farmer's Cheese, nie dojrzewa i przypomina ser śmietankowy, lecz o niższej zawartości tłuszczu ( około 33%)zaś większej zawartości wody i białka. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1969 roku.

Podawanie:

Najczęściej jadany jest z pieczywem lub podawany na desce serów. W kuchni jako nadzienie do krokietów i pasztecików lub jako dodatek do gęstych sosów. Do wyrobu serników, musów oraz do dekoracji tortów i placków.

Proponowane wina:

Ser podawany jest także z delikatnym winem czerwonym, np. Côtes du Rhône, Saint-Emilon, Beaujolais, a także z mocniejszymi: Bordeaux, Bergerac.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis