SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Neteling

  • Neteling     Neteling
Wygląd i konsystencja: ser z surowego mleka koziego.Produkowany w kształcie piramid na bazie 10 cm. i wysokości od 13 do 14, o wadze 500g.Najpierw twaróg przechowywany jest w temp.21 stopni,nastepnie po 24 godzinach wlewa się do form i odstawia dnem do góry aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.Po kolejnych 24 godzinach ser jest ręcznie solony i przeniesiony do komór aby pozbyc sie co najmniej 1/3 ilości serwatki.W tym czasie pokrywany jest cienką warstwą węgla drzewnego, aby zapobiec całkowitemu wysuszeniu.Ser swoją dojrzałość osiąga po 4-5 tygodniach.W trakcie dojrzewania, zmienia kolor z białego na pomarańczowo-czerwony lub niebieski.

Smak i zapach: ma charakterystyczny zapach koziego mleka,w smaku pikantny z posmakiem orzechów laskowych.

Podawanie: ze względu na swój oryginalny kształt jest idealny na deskę serów w towarzystwie świeżych owoców.Topi się dobrze,więc nadaje się do zapiekanek i na tosty.Dodawany również do sałatek.

Proponowane wina:Sherry Manzanilla, Hermitage i Condrieu Vouvray (Chenin Blanc)
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis