SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Nantais

  • Ser Nantais Ser Nantais
  • Ser Le Curé Nantais Ser Le Curé Nantais
  • Ser Nantais Ser Nantais
  • Ser Nantais Ser Nantais
Wygląd i konsystencja:
Nantais jest również znany pod nazwą Cure. Jest to mały ważący zaledwie 180 g, lepki ser o płukanej skórce z kremowym miąższem. Oryginalny kształt tego sera jest okrągły, ale występuje również w formie kwadratowej. Najwyższe walory smakowe osiąga po 6 tygodniowym dojrzewaniu, zwłaszcza w okresie od maja do października. Podobny do sera Saint-Paulin.

Smak i zapach:

Ser charakteryzuje smak wędzonego boczku i ostra końcówka. Okres dojrzewania wynosi jeden miesiąc, a zawartość tłuszczu to 40%. Skórka jest gładka i mokra, masa serowa - złota i giętka, z kilkoma gdzieniegdzie małymi dziurkami.

Pochodzenie:

Le Curé Nantais to ser dojrzewający z krowiego mleka. Jego historia wywodzi sie z czasów francuskiej Rewolucji i prawdopodobnie powstał dzięki księdzu z Vendee. Inne źródła podają że wyprodukował go rolnik M. Hivert w Saint Julien de Concelles w 1880 roku. Przez wiele lat był produkowany na wielu lokalnych farmach, aż ostatecznie uformował swoją wysoką pozycję wśród serów francuskich i jest wyrabiany po dziś dzień metodami tradycyjnymi.Ser jest wytwarzany w regionie Loary.

Podawanie:

Podawany w towarzystwie wina Muscadetjako przekąska.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis