SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Nanos

  • Ser Nanos Ser Nanos
  • Ser Nanos Ser Nanos
Wygląd i konsystencja:
Skórka sera Nanos jest żółta z odcieniem czerwonej cegły. Ser sam jest intensywnie żółty w kształcie koła ważącego od 8kg. do 10 kg. Zalicza się do najwyższej jakości serów. Ponownie otrzymał złoty medal w międzynarodowej konkurencji w sektorze mleka i przetworów mlecznych, które miały miejsce w trakcie 75 th International Agricultural Fair (10 - 17 maja 2008) w Nowym Sadzie (Serbia).

Smak i zapach:

Nanos ma czysty, lekko intensywny zapach i przyjemnie słony i lekko pikantny smak.

Pochodzenie:

Produkcja sera w słoweńskim płaskowyżu Nanos sięga XVI wieku. 1572 wieczystej z Vipava Dwór stwierdził, że osoby zażywające pastwiska Nanos musieli płacić podatki w gotówce lub w naturze, z owiec lub sera i twarogu.

Wartości odżywcze:

Energia - 1.660 kcal
Białko - 31 g
Węglowodany - 28,8 g

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis