SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Nabulsi (Naboulsi)

  • Ser Nabulsi Ser Nabulsi
  • Nabulsi (Naboulsi) Nabulsi (Naboulsi)
Komponenty i wytwarzanie:
Produkuje się go przede wszystkim z mleka owczego, ale kozie jest także używane. Zawiera w masie serowej mahlab - aromatyczną przyprawę wykonaną z nasion St Lucie Cherry i pistacje, tworząc mocno przyprawiony ser. Ser Nabulsi jest biały i przybiera kształt prostokąta. Jest półtwardy bez otworów gazowych. Staje się on miękki i elastyczny po podgrzaniu.

Pochodzenie:

Nabulsi (lub Naboulsi) to ser, który jest jednym z wielu białych solonych serów wytwarzanych na Bliskim Wschodzie. Jego nazwa oznacza miejsce pochodzenia, Nablus i jest ono dobrze znane na całym Zachodnim Brzegu i w okolicznych regionach. Jest to główny ser używany w Jordanii.

Podawanie:

Może być spożywany jako świeży ser lub może być smażone w oleju i służyć jako główny składnik knafeh czyli Arabskiego deseru.

Wartości odżywcze:


Zawartość tłuszczu w suchej masie 50%.
Wilgotność 25%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis