SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Myzithra

  • Ser Myzithra Ser Myzithra
  • Ser Myzithra Ser Myzithra
  • Ser Myzithra Ser Myzithra
  • Ser Myzithra Ser Myzithra
  • Ser Myzithra Ser Myzithra
  • Myzithra Myzithra
  • Ser Myzithra Ser Myzithra
  • Ser Myzithra Ser Myzithra
  • Ser Myzithra Ser Myzithra
  • Ser Myzithra Ser Myzithra
Wygląd i konsystencja:
Myzithra to biały, serwatkowy ser z bardzo małą ilością soli. Może być suszony nadaje się wtedy do ścierania.

Komponenty i wytwarzanie:
Wykonany z mleka owczego lub koziego z dodatkiem mleka krowiego. Bardzo często przy produkcji sera Myzithra używa się soku figowca.

Smak i zapach:
Myzithra ma słodki, orzeźwiający smak i dość gładką, kremową konsystencję.

Pochodzenie:
Wytwarzany w regionach Macedonii, Tracji, Thessalia, Sterea Hellas, Peloponissos, Wysp Jońskich, Egejskich wyspy Kreta.

Podawanie:
Świeżym serkiem smaruje się pieczywo i podaje z owocami (szczególnie z figami i winogronem). Piecze się z nim ciasta. Jego kwaśna odmiana nazywa się Xinomyzithra. Ser może być także suszony i w tym stanie nadaje się do ścierania i świetnie smakuje z makaronem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis