SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mysost

  • Ser Mysost Ser Mysost
  • Ser Mysost Ser Mysost
  • Ser Mysost Ser Mysost
Wygląd i konsystencja:
Mysost to ser w dużych blokach w kolorze od jasnobrązowgo do pomarańczowego. Ma słodki karmelowy smak, jest produkowany z serwatki mleka kóz lub krów, czasemi przyprwaiony goździkami, kiminkiem, cynamonem i brązowym cukrem. Występuje w wielu odmianach.

Wartość odżywcza:

Mysost to ser z serwatki. Zawiera węglowodany (laktozę) i białko. Jest znakomitym źródłem wapnia i fosforu, ma dużo tłuszczów nasyconych. W procesie produkcji zwykle jest wzbogacany żelazem.

Pochodzenie:

Mysost pochodzi z Norwgii. To jeden z najpopularniejszych serów w swej ojczyźnie. Panuje przekonanie, ze Wikingowie zabierali go na swe wyprawy, by wzmacniał siłę i odporność.
Mysost to ser o dużej wartości energetycznej, uznawany za doskonały składnik posiłków przed pracowitym dniem. Jego nazwa pochodzi od słowa myse (serwatka) i ost (ser).
Jak wiele serów w dawnych czasach, Mysost produkowano w górskich farmach, początkowo wyłącznie z mleka koziego, gdyz serwatka z krowiego mleka nie zawierała tłuszczu, zużytego do wyrobu masła. Dziś Mysosty z mleka koziego nazywa się Gjetost (gjeiw języku norweskim znaczy koza).
Wszystkie odmiany sera Mysost mają wspólne cechy - brązowy kolor, karmelowo-słodkawy smak i twardą konsystencję.

Podawanie:

Sery gatunku Mysost są szeroko znane dzięki używaniu ich do przyrządzania słynnych kanapek skandynawskich, doskonale nadają się jako dodatek sosów. Często w połączeniu z wędlinami, sałatkami lub rybami służą do robienia długich kanapek zwanych w Norwegiilnggang.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis