SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mycella

  • Mycella Mycella
  • Ser Mycella Ser Mycella
  • Ser Mycella Ser Mycella
Wygląd i konsystencja:
Mycella to tradycyjny, mleczarniany niebieski ser wytwarzany z mleka krowiego. Ma bladożółty miąższ z siatką zielonkawo-nibieskich żyłek. Produkowany jest w formie zapadniętych kręgów. To ser pleśniowy wewnętrznej fermentacji.

Pochodzenie:

Mycella to duńska wersja sera Gorgonzola z niebiesko-zieloną pleśnią i łagodnym, aromatycznym smakiem. W 1951 r. Konwencja Sesa nałożyła ograniczenia dotyczące nazw pewnych gatunków sera i wśród nich znalazła się właśnie Gorgonzola. W wyniku tego narodziła się nazwa Mycella i pochodzi ona od nazwy łacińskiego słowa oznaczającego grzybowe włókna (MYCELLIUM).
W XIX w. w Danii podobnie jak i w innych krajach rozpoczęto produkcję zagranicznych serów na wewnętrzny rynek.

Podawanie:

Mycella to ser nadający się do deski serów, przekąsek i sałatek. Mycella zmieszana z serem śmietanowym i tłuczonymi orzechami nadaje się do robienia serowych kulek na koktajle.
Można ją podować z winogronami, orzechami, figami, daktylami, chlebem żytnim i placuszkami.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu w tym serze wynosi 50-60%.
Ciekawostki:
Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego
grzybowe włókna (grzybnię), która tworzy widoczne w serze żyłki.
*źródłohttp://www.niam.pl/produkty/produkt/4250-ser_plesniowy_mycella

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis