SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Musulupu

  • Ser Musulupu Ser Musulupu
  • Ser Musulupu Ser Musulupu
Wygląd i konsystencja:
Ser Musulupu jest mieszanką mleka owczego i koziego. Twaróg wyrabiany jest ręcznie, a potem w kształcie kuli układany na pochyłych, drewnianych półkach. Następnie jest podgrzewany i umieszczany w drewnianych formach. Wnętrze sera jest miękkie, białe i jednolite. Srednica sera to 10-12 cm, wysokość 4-5 cm i waga 200-400 gram.

Smak i zapach:

Słodki i mleczny.

Pochodzenie:

Produkowany jest we Włoszech, w prowincji Reggio Calabria lecz pochodzenia jest grecko-albańskiego. Jest zazwyczaj zamawiany przez greckie, prawosławne duchowieństwo w okresie Wielkanocy.

Podawanie:

Jest podawany na świeżo, z sezonowymi warzywami, makaronami a nawet dodawany jest do deserów.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis