SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Murol

  • Ser Murol [źródło: www.la-cave.co.uk] Ser Murol [źródło: www.la-cave.co.uk]
  • Ser Murol Ser Murol
Wygląd i konsystencja:
Murol to tradycyjny, mleczarniany, półmiękki ser wytwarzany z mleka krowiego. Cienka, gładka, płukana skórka pokryta jest różowo-żółtymi plamkami. Ser Murol waży 600 gram i ma kształt przypominający oponkę.

Smak i zapach:
Ser jest giętki, kremowy i bardzo gładki, o słodkim smaku świeżego mleka. Masa serowa jest żółta, a gdy ser dojrzeje – nabiera szlachetnej faktury i jest bardzo elastyczna. Zapach i smak sera Murol należy określić jako łagodne. Ser pokrywa czerwona parafina i jest on sprzedawany pod nazwą Murolait.

Pochodzenie:
Murol ze względu na swoje pochodzenie jest młodszym bratem sera Saint-Nectaire. Ser powstał pomiędzy dwiema wojnami światowymi pod okiem Monsier Jules’a Beriouxa, lokalnego serowara. Aby uniknąć zwad z wytwórcami Saint-Nectaire przebito środek sera tworząc dziurę, poprzez co ten szybciej dojrzewa.

Zalecane wina:
Fleurie (Gamay Noir).

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis