SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Murcia al Vino, Drunken Goat

  • Murcia al Vino Murcia al Vino
  • Ser Murcia al Vino Ser Murcia al Vino
Komponenty i wytwarzanie:
Hiszpański półtwardy ser z mleka koziego. Nazwa sera pochodzi od tego, że ser namacza się w czerwonym winie typu Doble Pasta na 48 – 72 godzin. Wino daje głębokie odcienie sera, dając skórce charakterystyczny bordowy kolor i generujący w aromacie duży bukiet kwiatów. Kształt cylindryczny o gładkiej skórce. Faktura jest twarda zarówno bardzo maślana w kolorze kości słoniowej.

Starzenie się - minimum 45 dni na duże kawałki i 30 dni na małe kawałki. Zawartość tłuszczu: minimum 45% .

Podawanie:
Idealny na deskę serową, jako przekąska, oraz dodatek do kanapek.
Drunken Goat jest serem (jak większość serów kozich) dość kosztownym – jego cena to ok.90zł za kilogram.

Wartości odżywcze uśrednione:
5,4% tłuszczu,
3,6% białka,
14,5% suchej masy.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis