SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Murcia al Vino

  • Ser Murcia al Vino Ser Murcia al Vino
  • Ser Murcia al Vino Ser Murcia al Vino
Wygląd i konsystencja:
Skórka jest gładka, cienka, przemywana czerwonym winem, które nadaje jej bordowe zabarwienie. Miąższ jest miękki i kremowy. Ser waży 2,3 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego. Dojrzewa od 45 do 60 dni.

Pochodzenie:

Ser produkowany jest w prowincji Murcia, która znajduje się w południowo-wschodniej części Hiszpanii. Murcia jest bardzo trudnym terenem, gdzie są suche, gorące lata. Znany jest również jako "drunken cheese", czyli pijany ser.

Smak i zapach:

Ser ma przyjemny lekki zapach z wykończeniem maślano - winnym. To ser o zdecydowanie kozim zapachu i smaku. Wino zaś pozwala smak ten zintensyfikować i długo czuć na podniebieniu.

Podawanie:

Idealnie pasuje czerwone wytrawne wino andaluzyjskie Moncloa ze szczepów Cabernet Sauvignon i Sarah.

Wartości odżywcze:

Ser o średniej wartości tłuszczu 14% oraz 3,6% białka.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis