SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Munster Lisbeth

  • Ser Munster Lisbeth Ser Munster Lisbeth
  • Ser Munster Lisbeth Ser Munster Lisbeth
  • Ser Munster Lisbeth Ser Munster Lisbeth
  • Ser Munster Lisbeth Ser Munster Lisbeth
  • Ser Munster Lisbeth Ser Munster Lisbeth
Wygląd i konsystencja:
Munster Lisbeth to słynny ser z Alzacji o bardzo długiej tradycji, sięgającej wczesnego średniowiecza. Wytwarzany z mleka krów specjalnej rasy wogezyjskiej. Sery mają wagę ok. 500 g, dojrzewają 2 - 3 miesiące, a pomarańczowego koloru skórkę przemywa się solanką.Znany pod nazwą gerome. Rozpływa się w ustach.

Smak i zapach:
Munster słynie z charakterystycznego, bardzo mocnego zapachu i smaku oraz miękkiej, rozpływającej się faktury. Jest w nim miła goryczka, lecz również słodycz i każdą z tych cech uwypukli odpowiednio dobrane wino.

Podawanie:
W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy, zwłaszcza po alzackim bigosie.

Proponowane wina:
Najlepsze wino do tego sera: wyraziste wina białe: alzacki Pinot Gris lub Gewurztraminer, niemieckie Rieslingi spätlese.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis