SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Munster Géromé

  • Ser Munster Géromé Ser Munster Géromé
  • Ser Munster Géromé Ser Munster Géromé
Komponenty i wytwarzanie:
Munster Géromé jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego w okresie letnim w wilgotnych piwnicach. Koła sera są przecierane wielokrotnie ściereczkami nasączonymi solanką, które wspomagają tworzenie się wilgotnej słonej skórki, co jest przypisane tej kategorii sera. Ser dojrzewa przez 5 tygodni, dla małych wersji i 2-3 miesiące dla wersji dużych. Ser Munster Géromé jest pakowany w 200 gramowe (7 uncji) koła. Jest również wersja Big Munster, która waży 1,5kg.

Pochodzenie:

Ten słynny alzacki ser, którego historia sięga VII wieku. Jest on jednym z najstarszych serów francuskich, pierwotnie wytwarzany przez benedyktyńskich mnichów żyjących w klasztorach w północno-wschodniej Vosges. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1969 roku.

Podawanie:

Z dojrzałego sera nie wolno zeskrobywać czerwonawej skorki, która jest prawdziwym rarytasem. Ser ten doskonale smakuje z winem aromatycznym, takim jak ostre, suche, musujące alzacki wino Riesling czy Gewürztraminer.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 50%w s.m.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis