SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Munster

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Munster Ser Munster
  • Ser Munster Ser Munster
  • Ser Munster Alsayian Ser Munster Alsayian
  • Ser Munster Ser Munster
  • Ser Munster Ser Munster
  • Ser Munster Ser Munster
  • Ser Munster Ser Munster
  • Ser Munster Ser Munster
Wygląd i konsystencja:
Munster to kremowy, farmerski ser żółty o okrągłym kształcie z kleistą, pomarańczową, płukaną skórką. Dojrzały Munster ma miękki i kremowy miąższ, czerwona pleśń nadaje skórce pomarańczowo-czerwonego koloru i jest źródłem charakterystycznego, silnego aromatu.

Komponenty i wytwarzanie:

Munster jest produkowany z krowiego, pasteryzowanego mleka, które jest lekko schładzane do temperatury 32 °C, zaszczepiane kulturami bakterii, warzone dzięki dodaniu podpuszczki. Pocięty skrzep serowy jest podgrzewany w serwatce przez około 30 minut i często odsączany w celu pozbycia się nadmiaru serwatki. Munster dojrzewa w wilgotnych piwnicach z naturalną florą bakterii czerwonej pleśni. W czasie dojrzewania utrzymywana jest temperatura 13°C, a sery co dwa dni przewraca się na drugą stronę i dodatkowo przemywa ich skórkę solanką, co zapobiega rozwojowi niepożądanych grzybów. Dojrzewanie trwa od 14 do 21 dni, zależnie od wielkości sera. Munster francuski jest jednym z niewielu serów, które dojrzewają odwrotnie, od wewnątrz na zewnątrz. Francuski Munster nie ma nic wspólnego z krajową odmianą sera Domestic Munster, który jest biały i łagodny w smaku. W USA ser ten znany jest pod nazwą Muenster. Zawartość tłuszczu od 55-60%.

Smak i zapach:

Ser jest bardzo gładki, dość miękki i ma lekko pikantny smak, który może stać się bardzo ostry jeśli ser będzie poddany regularnym płukankom. Munster to ciemnożółty ser o silnym, intensywnym zapachu. Zapach lekko kwaśny, a smak wyjątkowo ostry. Produkowane są również jego odmiany z dodatkiem kminku.

Pochodzenie:

Historia sera Munster sięga VII wieku, kiedy to w okolicach Renu benedyktyni założyli klasztor. Wierni regułom zgromadzenia mnisi nie spożywali mięsa, do perfekcji opanowując jednak umiejętność wyrabiania przetworów mlecznych – przede wszystkim serów. Półmiękki ser wytwarzany od średniowiecza w opactwie Munster w Alzacji i Lotaryngii. Poza Francją i Niemcami ser jest także produkowany w Polsce.

Podawanie:

Należy podawać go z ciemnym pieczywem i piwem. Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy.

Polecane wina:

Świetny z lokalnymi białymi winami:Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling oraz Madiran, Beaujolais. Należy raczej unikać czerwonych win. Taniny uwypuklają ich ostrość, czesto pojawia się smak metaliczny.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis