SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mozzarella di Bufala Campana

  • Mozzarella di Bufala Campana Mozzarella di Bufala Campana
  • Mozzarella di Bufala Campana Mozzarella di Bufala Campana
Wygląd i konsystencja:
Ser świeży, odcedzany, w kolorze bieli porcelanowej, o bardzo cienkiej skórce.

Smak i zapach:

Produkowany z mleka bawolego, stąd charakterystyczny smak piżma oraz ziemi.

Pochodzenie:

Obszar produkcji to prowincje środkowo południowe: Caserta i Salerno, część Benevento, Neapolu, Frosinone, Latiny i Rzymu. Początki produkcji datuje się na XII wiek, popularność zyskała w XVIII wieku.

Podawanie:

Spożywa się ją w postaci świeżej z warzywami (zwłaszcza z pomidorami), ale także dodaje się do makaronów i pizzy.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis