SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mozzarella di Bufala

  • Ser Mozzarella di Bufala Ser Mozzarella di Bufala
  • Ser Mozzarella di Bufala Ser Mozzarella di Bufala
  • Ser Mozzarella di Bufala Ser Mozzarella di Bufala
  • Ser Mozzarella di Bufala Ser Mozzarella di Bufala
Wygląd i konsystencja:
Tradycyjnie warzony rozciągliwy ser twarogowy. Ma kształt owalny lub kulisty, o różnej wielkości, jest wilgotny, błyszczący i śnieżnobiały. Konsystencja sera jest miękka, delikatna i gumowa, a sam ser przechowywany jest w zalewie solankowej z serwatki. Mozzarella wytwarzana z mleka bawolego jest bardziej delikatna i mocniej kremowa niż ta z mleka krowiego.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z mieszaniny bawolego i krowiego mleka. Ta prawdziwa - Mozzarella di Bufala Campana – wyrabiana jest z mleka czarnych bawołów Arni hodowanych szczególnie licznie na żyznych terenach nad rzeką Volturno, co czyni ją produktem niepowtarzalnym - zarówno pod względem smaku, aromatu, jak i konsystencji. Mleko bawole, w porównaniu z mlekiem krowim, ma wyższą zawartość tłuszczu mlecznego i białka, co wpływa bezpośrednio na lepszy smak i bardziej miękką konsystencję sera oraz wyższe wartości odżywcze. Bawole mleko jest zakwaszane podpuszczką a powstały twaróg jest rozdrabniany i mieszany z podgrzaną serwatką. Masę serową ugniata się aż zyska ona konsystencję elastycznego ciasta, z których formuje się charakterystyczne kule Mozzarelli. Wytwarzana jest tylko w określonych regionach południowo-środkowych Włoch. Czarne bawolice dające mleko na Mozzarellę mają rogi w kształcie półksiężyców. Od czasów średniowiecza żyją niedaleko Neapolu.

Smak i zapach:

Smak i aromat pozostałych składników potrawy jest absorbowany i podkreślany przez łagodne, delikatne płaty białego rozciągliwego sera twarogowego. Najlepiej smakuje zaraz po wyrobieniu, jest bardzo nietrwałym serem.

Pochodzenie:

Mozzarella di Bufala to ser farmerski produkowany od XVII w, pochodzi z różnych regionów środkowych i południowych Włoch. Może być produkowany z mleka bawolego (Mozzarella di bufala) lub krowiego. Nazwa sera pochodzi od słowa 'mozzare', określającego końcowy etap ręcznego formowania masy serowej gdziemozzare oznacza krojenie zaśfilare- rozciąganie. "Mozzare" to termin oznaczający ręczne cięcie sera.

Podawanie:

Podobnie jak większość serów świeżych, Mozzarella jest wykorzystywana kulinarnie głównie ze względu na swe walory dekoracyjne, a nie smakowe. Najlepiej smakuje podawany z plastrami świeżych pomidorów i kawałkami listków bazylii, z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, posypany solą i pieprzem. Można używać jej także do przyrządzania innych sałatek czy zapiekanek z szynką parmeńską, ostrymi przyprawami, melonem, rukolą. Stanowi składnik pizzy. Do tego sera pasuje lekkie, białe wino o wyraźnym aromacie, na przykład toskańskie Vernaccia di San Gimignano DOCG z winnicy Panizzi.

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna: 270 kcal. Białka: 17 %. Tłuszcze: 23 %. Węglowodany: 0,5 %.

Dodatkowe informacje:

Ser Mozzarella di Bufala znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO).

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis