SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mozzarella

  • Mozzarella Mozzarella
  • Ser Mozzarella Ser Mozzarella
  • Ser Mozzarella Ser Mozzarella
  • Ser Mozzarella Ser Mozzarella
  • Ser Mozzarella Ser Mozzarella
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
Wygląd i konsystencja:
Typowy ser włoski .Powstaje w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Ser posiada biały kolor oraz miękką, kremową, gładką fakturę. Czasami może mieć kształt piłki i wówczas zwany jest Bocconcini. Dobrze znany jest ze swej rozciągliwości po roztopieniu.

Komponenty i wytwarzanie:
Mozzarella powstaje ze świeżego mleka bawolic, względnie z mleka krowiego bądz ich mieszanki.

Smak i zapach:
Ser ma delikatny smak.

Pochodzenie:
Produkowany głównie w prowincjach Latrium i Campania( miasto Aversa) z mleka bawolicy. Zwierze to zostało sprowadzone do Włoch około XVII w.

Podawanie:
Jest zwykle spożywany jako przekąska, ale także doskonale sprawdza się w sałatkach, ze świeżymi pomidorami i innymi warzywami. składnik wielu dań kuchni włoskiej np. lazanii, sałatki camprese i większości rodzajów pizzy. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków, zanurzonych w serwatce.

Wartości odżywcze:
Jedna kuka zawiera średnio 72 kcal,
0.79g węglowodanów,
6.88g białka
4.51g tłuszczów.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis