SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Moulis

  • Moulis Moulis
  • Moulis Moulis
Wygląd i konsystencja:
Wnętrze sera, pomimo wielu dziurek jest wilgotne, kremowe, tłuste, w kolorze słomy i rozpływające się w ustach. Po dojrzewaniu, po sześciu miesiącach staje się ciemniejszy i twardnieje. Skóra naturalna jest przemywana co dwa dni w solance przez pierwsze dwa tygodnie, a następnie odwraca sie ser i przemywa dopiero po miesiącu lub dwóch. Skórka w rezultacie staje się sucha z białą i brązową pleśnią. Waży 450 gram i minimum dojrzewania wynosi 2 miesiące.

Smak i zapach:
Zarówno młody jak i dojrzały Moulis mają mocny smak. Zapach silny i pikantny.

Pochodzenie:
Moulis jest to mała miejscowość , w której ów ser jest wytwarzany. Produkuje się go 17 000 rocznie.

Podawanie:
Z czerwonym winem: Haut-Médoc, Cab-Sauvignon.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis