SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mothais a la Feuille

  • Ser Mothais a la Feuille Ser Mothais a la Feuille
  • Ser Mothais a la Feuille Ser Mothais a la Feuille
  • Ser Mothais a la Feuille Ser Mothais a la Feuille
Wygląd i konsystencja:
Wytwarzany rzemieślniczo ser z mleka koziego ma lepką skórkę, a jego topniejąca gęstwa serowa ma miękki smak. Waży 200 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Mothais jest serem wyjątkowym z tego powodu, że dojrzewa w bardzo wilgotnych piwnicach bez wentylacji. Proces dojrzewania trwa trzy do czterech tygodni, a sery suszy się umieszczając je na liściach kasztanowca, które pomagają utrzymać w nich wilgoć. Sery są odwracane co cztery dni.

Smak i zapach:

Posiada miękki i delikatny smak.

Pochodzenie:

Ser ten narodził się w regionie Deux-Sèvres, gdzie nadal jest wytwarzany w gospodarstwach rolnych.

Podawanie:

Podaje się go przy lampce win.Wino białe: Haut-Poitou (Sauvignon, Chardonnay)Czerwone wino: Touraine (Gamay Noir, Cabernet Franc)
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis