SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Morbier Cru de Montagne

  • Ser Morbier Cru de Montagne Ser Morbier Cru de Montagne
  • źródło www.365cheeses.com źródło www.365cheeses.com
  • Ser Morbier Cru de Montagne Ser Morbier Cru de Montagne
Wygląd i konsystencja:
Kształt jest okrągły, boki sera wybrzuszają się nieznacznie, na powierzchni sera, przez jego środek przebiega poziomo ciemnozielona, prawie czarna, stworzona z jarzyn linia. Miąższ miękki, koloru kremowego.

Komponenty i wytwarzanie:
Każdej nocy, warstwa świeżego twarogu pozostawiana na dnie drewnianej beczki, w której przechowywano ser, posypywana była warstwą popiołu, dzięki czemu na serze nie tworzyła się skórka i nie rozwijały niepożądane bakterie. Następnego dnia pozostałe kawałki sera były nakładane na wierzch, aby wyprodukować ser Morbier. Ser jest niegotowany, prasowany i przeważnie dojrzewa przez dwa miesiące. Następnie jest szczotkowany z użyciem słonej wody. Zawartość tłuszczu 45%.

Smak i zapach:
Ser jest aromatyczny i owocowy w smaku.

Pochodzenie:
Morbier produkowany jest w wiosce Morez w górach Jura. Jego produkcja rozpoczęła się już w XIX wieku. Na początku ser ten wytwarzano na potrzeby własne producentów sera Comté.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis