SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Morbier

  • Morbier Morbier
  • Ser Morbier Ser Morbier
  • Ser Morbier Ser Morbier
  • Ser Morbier Ser Morbier
  • Ser Morbier Ser Morbier
  • Ser Moriber Ser Moriber
  • Ser Morbier  Ser Morbier
  • Ser Morbier Ser Morbier
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
Wygląd i konsystencja:
Żółto-brązowa lub jasno szara skórka jest gruba, wilgotna i skórzasta. Ser Morbier ma kremową skorupkę, miąższ składa się z dwóch warstw błyszczącej żółtawo-kościaną barwą masy, oddzielonych cienką warstewką pozbawionego smaku popiołu. Obecnie tę dekorację robi się za pomocą barwnika. Elastyczny, półtwardy ser z 'linią sadzy' widoczną po pokrojeniu. Już ponad 200 lat temu producenci sera Morbier posypywali świeży skrzep mleka pochodzący z porannego udoju popiołem drzewnym, aby oddzielić go od warstwy skrzepu z udoju wieczornego.

Komponenty i wytwarzanie:

Pół-miękki, niepasteryzowany, mleczarniany ser z mleka krowiego z Franche-Comte. Morbier dojrzewa przez cztery miesiące.

Smak i zapach:

Ser śmietankowy o smaku orzechów, owoców i zapachu świeżego siana. Ser jest elastyczny i sprężysty, o ostrym, drożdżowym aromacie i słodkim, owocowym smaku.

Pochodzenie:

Pochodzi z regionu Franche-Comté. Morbier jest chroniony przez francuski system jakości AOC. Nazwę swą zapożyczył od miasteczka rolniczego we Francji.

Podawanie:

Idealnie nadaje się do sosów i zapiekanek. Świetny do opiekania.

Proponowane wina:

Morbier doskonałe komponuje się z winem alzackim Riesling lub czerwonym z Bordeaux oraz z Gewurztraminer.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis