SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Moravsky bochnik

  • Ser Moravsky bochnik Ser Moravsky bochnik
Wygląd i konsystencja:
Moravsky bochnik to ser twardy, podpuszczkowy, dojrzewający, produkowany w Czechach i na Słowacji, z mleka krowiego. Jest serem stanowiącym dobra replikę sera Emmentaler. Miąższ ma średniej wielkości, okrągłe oczka, a skórę suchą i twardą. Kształt tegoż sera jest cylindryczny, płaski. Okres dojrzewania to ok.3 miesiące. Zawartość tłuszczu to 45%. Masa sera to 14kg.

Smak i zapach:

Smak i zapach łagodny, słodkawo-orzechowy, zbliżony do sera Emmentaler.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis