SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Monterey Jack Dry

  • źródło www.gourmetgirlmagazine.com źródło www.gourmetgirlmagazine .com
Wygląd i konsystencja:
Półtwardy, śmietanowy ser o zwartej, elastycznej konsystencji. Bardzo twarda, dojrzała, sucha wersja Monterey Jack Fresh o pysznym orzechowym smaku. Jego naturalna skórka przypomina lukier czekoladowy – jest ręcznie nacierana oliwą, kakao i pieprzem. Miąższ jest w głębokim żółtym kolorze, bardzo kruchy. Ma kremowobiały miąższ z dziurkami i cieniutką skórką. Jest delikatny, łagodny, maślany.
Jedna z jego odmian, Sonoma Jack, produkowana jest z ziołami i przyprawami korzennymi. Twardy ser uważany za jeden z najlepszych na świecie.

Pochodzenie:
Receptura została przywieziona przez hiszpańskich mnichów, ale ser udoskonalono i obecnie jest jednym z ulubionych serów amerykańskich.
Stworzony „przez przypadek” w 1915 roku. Pewien hurtownik stwierdził, że sera Jack Fresh ma w nadmiarze. Musiał więc znaleźć sposób na to, by ser nie psuł się przez dłuższy czas. Aby przechować swój zapas każdą serową sztukę ręcznie zabezpieczył solą. Kilka tygodni później odkrył nowy smak swego sera - owocowy i bogaty. Monterey Jack jest również produkowany w Kanadzie.

Smak i zapach:
Jego smak porównywany jest do bogatego bukietu wina – słodki, owocowy i ostry.

Podawanie:
Ser jest stosowany do przygotowywania innych potraw lub tarkowany do posypywania makaronów i sałatek. Można nim nadziewać warzywa, przykrywać pieczone mięso, świetny na kanapki i przekąski.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis