SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Monterey Jack

  • Monterey Jack Monterey Jack
  • Ser Monterey Jack Ser Monterey Jack
  • Ser Monterey Jack Ser Monterey Jack
Komponenty i wytwarzanie:
Monterey Jack to śmietanowy, biały ser o zwartej, elastycznej konsystencji, podobny do sera Colby, ale miększy i mający więcej dziurek. Monterey Jack to ser pasteryzowany, półtwardy.
Konsystencja Monterey Jacka zależy od jego dojrzałości, większość łagodniejszych odmian (częstych w amerykańskich supermarketach) jest w wieku jednego miesiąca, natomiast Jack nadaje się do tarkowania w wieku od 6 miesięcy wzwyż. Dojrzalsze sery Jack są smarowane oliwą i pieprzem w celu utrzymania miękkiej skórki.

Smak i zapach:

Monterey Jack ma maślany, lekko mdły smak i łatwo się topi.

Pochodzenie:

Pochodzący z Kaliforni ser Monterey jest opisany w starym klasztornym przepisie. W XVIII w. produkowali go wyłącznie hiszpańscy zakonnicy i nazwaliqueso del pais. Nzwa Monterey Jack wywodzi się od Davida Jacksa, który eksportował, powstały na bazie starego Monterey, nowy ser, oznaczajac go swoim nazwiskiem(Jacks) i nazwą portu załadunku (Monterey). W ten sposób powstała nowa nazwa sera. Ser ten często nazywany jest Californian Jack.

Podawanie:

Można nim nadziewać warzywa, przykrywać pieczone mięso, świetny na kanapki i przekąski. Jedna z jego odmian, Sonoma Jack, produkowana jest z ziołami i przyprawami korzennymi.

Wartości odżywcze:

Zawiera 28% tłuszczu w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis