SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Monte Veronese

  • Monte Veronese     www.mundoquesos.com Monte Veronese www.mundoquesos.com
  • Ser Monte Veronese Ser Monte Veronese
  • Ser Monte Veronese Ser Monte Veronese
Wygląd i konsystencja: Monte Veronese jest typowym włoskim serem stołowym produkowanym wyłącznie z pełnego mleka krowiego i śmietany. Jest półtwardy, półgotowany, biały lub o lekko słomkowym kolorze sera z rozproszonymi drobnymi otworami. Skórka jest twarda i sucha.Monte Veronese w wieku około 60 dni tworzy słodki, delikatny i przyjemny smak.Zawartość tłuszczu 45%.Kształt cylindryczny o średnicy 30cm na 10cm wysokości,jego waga waha się od 7do 8kg.

Komponenty i wytwarzanie: Veronese to typowy włoski ser stołowy produkowany wyłącznie  pełnotłustego, niepasteryzowanego mleka krowiego. Pół-twardy, częściowo gotowany, biały lub o lekko słomkowy kolorze ser z małymi rozproszonymi otworami.

Smak i zapach: słodki, ale delikatny i przyjemny smak

Pochodzenie: Malowniczej okolicy gór powyżej Verona. Lessinia jednoznacznie reprezentuje niemal wszystkie istniejące strefy klimatyczne we Włoszech.Posiada Europejskie DOP.

Proponowane wino:Brunello di Montalcino Riserva Chianti

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis