SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Monte Enebro

  • Ser Monte Enebro Ser Monte Enebro
  • Ser Monte Enebro Ser Monte Enebro
Wygląd i konsystencja:
Monte Enebro wytwarzany jest ręcznie w Avila przez Rafaela Baez i jego córkę Palomę. Monte Enebro to kozi ser z mleka pasteryzowanego ze skórą pleśniową zawierająca popiół. Kremowy, cytrynowy i lekko kwaśny gdy dojrzeje, nadaje się wtedy do smarowania. Faktura staje się gęstsza i smak nabiera bardziej intensywnego pikantnego i ostrego wykończenia. Dojrzewa od 6 do 8 tygodni w jaskiniach. Kształt Monte Enebro nazwany jest dziennikiem - podłużny prostokąt z zaokrąglonymi bokami. Jest produkowany w ograniczonej ilośći 7000szt rocznie.

Smak i zapach:

Monte Enebro ma kremowy, pikantny smak.

Podawanie:

Serwuje się go z Sauterenes lub z hiszpańskimi winami. Monte Enebro zwyciężył w konkursie na kozi ser w Hiszpanii w 2003 roku.

Pochodzenie:

Wytwarzany w Avila, jednej z prowincji Kastyli, na południowy zachód od Madrytu.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis