SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Montasio

  • Ser Montasico Ser Montasico
  • Ser Montasio Ser Montasio
  • Ser Montasio Ser Montasio
  • Ser Montasio Ser Montasio
  • Ser Montasio Ser Montasio
  • Ser Montasio Ser Montasio
Wygląd i konsystencja:
Montasio to mleczarniany, podpuszczkowy, dojrzewający, niepasteryzowany, twardy ser z mleka krowiego. Jego żółto-brązowa skórka jest gładka i sprężysta na początku, później staje się ciemniejsza i twardsza. Ma taki sam kształt jak ser Fontina Val d'Aosta średnicę 30-40cm, wysokość 6-15cm, waży od 5 do 9kg, ale fakturą przypomina młody ser Asiago. Miąższ ma jędrny z małymi dziurkami.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser ten powstaje z niepasteryzowanego krowiego mleka, a jego produkcję, podobnie jak przed wiekami, przeprowadza się powoli, bez zastosowania kultur mikroorganizmów. Montasio spotykany jest w trzech wariantach, różniących się stopniem dojrzałości. Młody Montasio dojrzewa nieco ponad dwa miesiące i charakteryzuje się łagodnym smakiem, jednolitym miąższem z niewielkimi dziurkami oraz miękką, gładką skórką. Dojrzewający od 5 do 10 miesięcy Montasio mezzano odznacza się odrobinę głębszym smakiem, natomiast stary – ponad 10 miesięczny – Montasio straveccho ma grubą i twardą skórkę, ziarnisty miąższ i pikantno-korzenny, choć niezbyt ostry aromat.

Smak i zapach:

Jest łagodny, kremowy i delikatny, bogaty i owocowy, z nutą ananasa. Korzenny i nieco pikantny.

Pochodzenie:

Historia Montasio sięga XIII wieku i jak w przypadku wielu innych serów, związana jest z benedyktynami. W okolicach 1200 roku na terenie Wenecji Julijskiej i w alpejskich dolinach Karnii zaczęli oni wyrabiać delikatny, podpuszczkowy ser. Obecnie Montasio może być produkowany wyłącznie na prawnie wyznaczonym obszarze, do którego należą Fruli, Wenecja Julijska i niektóre prowincje Wenecji Euganejskiej.

Podawanie:

Młody Montasio idealnie nadaje się na przystawkę lub jako dodatek do głównych dań, starszy najczęściej się uciera i stosuje zamiennie z parmezanem. Niezależnie od stopnia dojrzałości, Montasio bardzo dobrze smakuje na chlebie, stanowiąc wraz z nim wykwintną przekąskę. Może być spożywany po wcześniejszym starciu.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis