SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Montagnolo

  • Ser Montagnolo Ser Montagnolo
Wygląd i konsystencja:
Montagnolo to niebieski ser potrójnie kremowy, tekstury bogate maślane. Posiada białą lub szarą, lekko marmurkową skórę i wyraźne, niebieskie żyłki pleśni. Miąższ ma kremowo biały aż po złotożółty z pojedynczymi dziurami.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z mleka koziego i owczego. Dojrzewa w chłodniejszych temperaturach od 3 do 18 miesięcy.

Smak i zapach:

Miękki ser pleśniowy, słodki, lekko pikantny w smaku.

Pochodzenie:

Montagnolo jest wytwarzany w górskim regionie Bawarii.

Proponowane wina:

Bordeaux, Pinot Noire.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis