SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mont d'Or Vacherin du Haut Doubs

  • Ser Mont d'Or Vacherin du Haut Doubs Ser Mont d'Or Vacherin du Haut Doubs
Wygląd i konsystencja:
Mont d'Or Vacherin du Haut Doubs to ser miękki, produkowany z mleka krowiego.
Miąższ jest pełny, kremowy, pachnie drewnem świerkowym. Ser owija się kawałkiem kory świerkowej, która ochrania go z zewnątrz, a zapach drewna przenika do środka. Świerkowa opaska pomaga utrzymać kształt sera, tak więc powinno się ją zdejmować dopiero przed podaniem sera do spożycia. Zawartość tłuszczu wynosi minimum 45%.

Komponenty i wytwarzanie:
Produkcja sera rozpoczyna się od 15 sierpnia, gdy krowy powracają z górskich pastwisk. Ser jest dostępny jedynie od końca września do 31 marca. Przepisy AOC określa ściśle obszary produkcji sera oraz warunki ich dojrzewania, które powinno odbywać się w temperaturze 15 °C i trwać 3 tygodnie.
Ser ten jest drogi i trudny do przechowania.
Sprzedawany jest w pudełkach:
- o średnicy 20cm i wysokości 5cm i wadze 500-800g lub
- o średnicy 30cm i wadze ok.3kg.

Smak i zapach:
Ser ma kremowy, lekko słony smak z wyczuwalną nutką ziół.

Podawanie:
Można go rozsmarowywać na chlebie lub gotowanych ziemniakach.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis