SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mont Ventoux

  • Mont Ventoux   Mont Ventoux
  • Mont Ventoux Mont Ventoux
Wygląd i konsystencja:
Ser w kształcie stożka ma biały kolor i zawiera zioła. Ser miękki, wytwarzany z koziego mleka. Dojrzewa 4 tygodnie. Ma kremową konsystencję i aromat świeżego mleka. Wytwarzany od czerwca do września.Zawartość tłuszczu: 45%.

Pochodzenie:
Mont Ventoux
 bierze swoją nazwę od mitycznej i potężnej góry o tej samej nazwie w Prowansji.Ten ser jestznany również podnazwą Cachat.

Podawanie:

może byćpodawanejakodanie główne, wraz zchrupiącychlebemlubdeska serów,gdyż ze względu na swój unikalny kształt jest bardzo atrakcyjny.

Proponowane wina:

Côtesdu Ventouxblanc lub życia Menetou
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis