SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mont D'or Lyonnais

  • Mont D'or Lyonnais Mont D'or Lyonnais
Wygląd i konsystencja:
Ma kształt krążka o średnicy 10 cm i 2 cm wysokości. Waży około 140 g. Cechy tego niewielkiego, rzemieślniczego lub wytwarzanego domowym przemysłem sera z mleka koziego z Lyonu to niebieska pleśń i czerwonawa skórka, które pojawiają się po długim i przeprowadzanym w bardzo wilgotnym środowisku procesie dojrzewania trwającym od dwóch do czterech tygodni.

Komponenty i wytwarzanie:
Krzepienie trwa 2 do 21 godzin przy 28 do 30°C. Formy napełnia sie bądź całym nierozdrobnionym skrzepem, bądź pokrajanym, co praktykuje sie zwykle w porze letniej. W pierwszym przypadku ser jest wodnisty i szybko dojrzewa, w drugim — ser jest suchszy, a dojrzewanie trwa około 2 tygodni.

Smak i zapach:
Ser ma mocny słony smak.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis