SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mondseer

  • Ser Mondseer Ser Mondseer
Wygląd i konsystencja:
Prasowany, półtwardy, o płukanej skórce, ser ten jest zbliżony do serów Munster lub Limburger pomimo swojej względnie wysokiej twardości. Miąższ białożółty otoczony jadalną skórką.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z częściowo odtłuszczonego pasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewanie trwa od dwóch do trzech miesięcy.

Smak i zapach:

Mondseer ma lekko korzenny zapach i słodko-kwaśny smak.

Pochodzenie:

Mondseer, znany również jako Schachtelkase, wytwarzany jest w Austrii, w Salzburgu.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45% w s.m.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis