SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Molognetto

  • Ser Molognetto Ser Molognetto
Wygląd i konsystencja:
Molognetto ma trójkątny kształt, jego waga to 2kg. Miąższ jest koloru jasnożółtego z rzadko rozstawionymi otworami. Jego skorupka jest bardzo cieńka z porostem białej pleśni.

Komponenty i wytwarzanie:
Jest to ser podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Minimalny czas wytwarzania tego sera to 45 dni.

Smak i zapach:
Smak jest bardzo delikatny słodki i lekki.Intensywność smaku wzrasta wraz z wiekiem sera.

Pochodzenie:
Pochodzi z Włoch z prowincji Bergamo.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis