SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mizithra

  • Mizithra Mizithra
  • Ser Mizithra Ser Mizithra
  • Ser Mizithra Ser Mizithra
  • www.foodsubs.com/Chefirm.html www.foodsubs.com/Chefirm .html
Wygląd i konsystencja:
Mizithra to tradycyjny surowy, nie dojrzewający serek wiejski, wytwarzany z pełnotłustego mleka krowiego. Ser ma kremową konsystencję, słodki smak, bez charakterystycznego zapachu, jaki kojarzy sie z serkiem wiejskim, białą barwę i nieco przypomina włoski ser Ricotta.

Pochodzenie:

Mizithra to grecki serek wiejski, z koziego lub owczego mleka i zwaru serwatki, od czasów starożytnych robiony w domach. W najdawniejszych czasach przy wyrobie tego sera jako środka ścinającego mleko używano soku figowca. Mleko lekko podgrzane powoli mieszano ze świeżo ułamanej gałązki drzewa figowego, aż do czasu powstania twarogu. Następnie był odsączany w specjalnych foremkach, łagodnie sprasowany i wyjmowany. Ser nie zjedzony w ciągu jednego dnia dokładnie odsączano, suszono i używano jako sera stołowego lub do tarcia.

Komponenty i wytwarzanie:

Jako świeży ser jest bardzo elastyczny i miękki, jednak pozostawiony do dalszego dojrzewania przeobraża się w twardy ser, który z powodzeniem można użyć zamiast parmezanu.

Smak i zapach:

Świeża postać Mizithra jest kremowa i ma słodki smak. Xynomizithra to wersja kwaśna, która ma pikantny i kwaśny smak oraz bardzo intensywny zapach.

Podawanie:

Ma on słodkawy smak, przez co bardzo często wykorzystywany jest do deserów, oraz jako przystawka z dodatkiem oliwek lub pomidorów i smacznej greckiej oliwy. Podawać go także można ze świeżymi owocami figi i winogrona, bo z nimi szczególnie dobrze smakuje. Suszony doskonale nadaje się do makaronu, czyli najlepszy jest jako ser do tarcia.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis