SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Mimolette

  • Mimolette Mimolette
  • Ser Mimolette Ser Mimolette
  • Ser Mimolette Ser Mimolette
  • Ser Mimolette Ser Mimolette
  • Ser Mimolette, Boule de Lille Ser Mimolette, Boule de Lille
  • Ser Mimolette Ser Mimolette
  • Ser Mimolette Ser Mimolette
  • Ser Mimolette Ser Mimolette
  • Ser Mimolette Ser Mimolette
  • Ser Mimolette Ser Mimolette
  • www.foodsubs.com/Chefirm.html www.foodsubs.com/Chefirm .html
Wygląd i konsystencja:
Mimolette to mleczarniany, twardy ser z mleka krowiego produkowany we Flandrii i Normandii. Zasadniczo, można go uznać za dojrzewający ser Edam, któremu pozwala się dojrzewać przez około sześć do dziewięciu miesięcy. Naturalna skórka pod względem barwy waha się od żółto pomarańczowej do jasnobrązowej i jest nierówna, sucha i twarda.

Komponenty i wytwarzanie:

Jaskrawy, ciemno mandarynkowy kolor sera Mimolette jest wynikiem stosowania naturalnego barwnika, annato - otrzymywanego z nasion drzewa tropikalnego Arnoty właściwej. Mimolette jest również znany pod nazwą Boule de Lille. Miąższ początkowo półmiękki, wraz z dojrzewaniem sera twardnieje i wysycha, aż w końcu pęka. Kolor miąższu zmienia się z marchewkowego na pomarańczowobrązowy. Skórka ma barwę od żółtopomarańczowej do jasnobrązowej, jest sucha, twarda i spękana. Ser ma kilka małych dziur. Waży 2-4 kg.Nazwa pochodzi od piwnicy w Lille, gdzie pierwotnie dojrzewał.

Smak i zapach:

Smak: subtelny owocowy aromat i łagodny, słodkawy,z lekkim posmakiem toffi, orzechowy smak. Mimolette jest najlepszy po dłuższym okresie dojrzewania (ok. roku). Miąższ staje się wtedy bardziej ziarnisty, a smak zdecydowany.

Pochodzenie:

Ser Mimolette powstał w Holandii. We Francji zaczęto go wyrabiać kiedy francuski minister finansów Colbert w XVII wieku wprowadził zakaz importu produktów spożywczych, w tym serów. Mimolette jest to właściwie dobrze dojrzały edam, pozostający w dojrzewalniach 6-9 miesięcy. Ser ma wielkość mniej więcej główki dziecka, jest nieco spłaszczony, bez wyraźnego aromatu.

Podawanie:

Intensywnie owocowy, jest popularnym serem do gotowania oraz jako przekąska do jedzenia popijanego szklaneczką piwa. Gdy jest jeszcze młody (4 - 6 miesięcy), ser jest jędrny i zwarty oraz nieco tłusty, o subtelnym owocowym zapachu i łagodnym orzechowym smaku. Większość tego typu serów jest jednak spożywana po dojrzeniu. Można go ścierać. Lekko owocowy aromat doskonale pasuje do ciast i sosów, dobry na kanapki i przekąski. Dobry ser do gotowania – pokrojony w kostkę dodany do jajecznicy, gdzie staje się miękki ale nie rozpuszczony. Mimolette może być spożywany na różnych etapach dojrzewania.

Wartości odżywcze:

Zawiera 40% tłuszczu.

Proponowane wina:

Łączony z czerwonym winem Malbec, Pinot Noir oraz Syrah lub piwem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis