SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Milleens

  • Ser Milleens Ser Milleens
  • Ser Milleens Ser Milleens
  • Ser Mileens Ser Mileens
  • Ser Milleens Ser Milleens
  • Ser Milleens Ser Milleens
Wygląd i konsystencja:
Ser pół-miękki, o płukanej, pomarszczonej i pomarańczowożółtej skórce. Ma płaski i okrągły kształt.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany jest z mleka krowiego. Miąższ sera staje się niemal płynny gdy ser w pełni dojrzeje. Proces dojrzewania trwa od czterech do dziesięciu tygodni.

Smak i zapach:

Smak jest słodko-pikantny z posmakiem ziół. Zapach natomiast silny z przewagą wrzosu i skał, gdyż ser dojrzewa na świeżym powietrzu.

Pochodzenie:

Ser Milleens z hrabstwa Cork jest znany w całej Irlandii, a produkowany w jej południowo - zachodniej części przez rodzinę Steele od 1979 roku. Uzyskał nagrodę Supreme Champion w 1997 British Cheese Awards.

Podawanie:
Na przekąski i na deser. Zaleca się wyciągnąć go z lodówki kilka minut wcześniej przed spożyciem, aby nabrał temperatury pokojowej.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu wynosi 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis